Makanan dengan kandungan Rendah Kolesterol
Jenis Makanan
|
Kolestrol(mg/10 gr) (+)
|
Putih telur ayam
|
0
|
Teripang
|
0
|
Susu sapi non-fat
|
0
|
Daging ayam / bebek tanpa kulit
|
50
|
Ikan air tawar
|
55
|
Daging sapi pilihan tanpa lemak
|
60
|
Daging kelinci
|
65
|
Daging kambing tanpa lemak
|
70
|
Ikan ekor kuning
|
85
|
Jenis makanan yang boleh dikonsumsi sesekali.
Jenis Makanan
|
Kolestrol(mg/10 gr) (+)
|
Daging Asap
|
98
|
Iga sapi
|
100
|
Iga Babi
|
105
|
Daging Sapi dengan lemak
|
105
|
Burung Dara
|
120
|
Ikan Bawal
|
120
|
Makanan yang memiliki kandungan Tinggi Kolesterol
Jenis Makanan
|
Kolestrol(mg/10 gr) (+)
|
Daging Sapi berlemak
|
125
|
Iga sapi
|
100
|
Iga Babi
|
105
|
Daging Sapi dengan lemak
|
105
|
Burung Dara
|
120
|
Ikan Bawal
|
120
|
Gajih Sapi
|
130
|
Gajih Kambing
|
130
|
Daging Babi berlemak
|
130
|
Keju
|
140
|
Sosis Daging
|
150
|
Kepiting
|
150
|
Udang
|
160
|
Kerang
|
160
|
Siput
|
160
|
Belut
|
185
|
Santan
|
185
|
Gajih Babi
|
200
|
Susu sapi
|
250
|
Susu sapi cream
|
280
|
Coklat
|
290
|
Margarine / Mentega
|
300
|
Jeroan Sapi
|
380
|
Jeroan Babi
|
420
|
Kearng Putih / tiram
|
450
|
Jeroan Kambing
|
610
|
Cumi-cumi
|
1170
|
Kuning Telur Ayam
|
2000
|
Otak Sapi
|
2300
|
Otak Babi
|
3100
|
Telur Burung Puyuh
|
3640
|